• 141030 Presentation_FINAL.pptx

  • 141030 Presentation_FINAL.pptx

T/D project managed the implementation and monitoring period of this advanced low energy office upgrade in partnership with Bioregional, Ridge & Partners and Oxford Brookes University.

Garth House received an innovative and energy saving refurbishment over the winter of 2013/14, followed by 12 months of detailed monitoring of the building’s performance. It was a central government funded research project to develop solutions for low energy refurbishment of historical and non-domestic buildings.

Bicester Town Council’s offices in Oxfordshire are situated in the Garth, a large 1830s hunting lodge in a conservation area off the town centre. The building typifies the triple challenge of: reducing energy consumption; remaining sensitive to the historic character of the building; and minimising business disruption to the occupants.

The central approach of the project was to create a new and continuous thermal envelope around the building creating an insulated and airtight barrier that improves the internal environment by significantly reducing energy losses. This was achieved through a combination of innovative materials and methods of application. Additional ventilation measures were installed to mitigate a risk of overheating.

The works were completed on time and within budget. The building was monitored for twelve months and the performance met and exceeded expectations. Key results:

  • Much improved comfort for the building occupants
  • Energy Consumption reduced by 58%
  • Carbon emissions reduced by 48%
  • A doubling of the air tightness whilst increasing the air quality
  • Building remained in full occupancy during the works